‘A boss has the title, a leader the people’Simon Sinek

Trainingsprogramma over de essentie van leiding geven

In essentie gaat cultuur over het gedrag van mensen binnen een organisatie. Leiderschap draait dan weer over de manier waarop je als leidinggevende omgaat met je medewerkers en zo hun gedrag beïnvloedt. De twee zijn met andere woorden nauw met elkaar verbonden. Een positieve, gedragen bedrijfscultuur zorgt voor een betere werksfeer, bevordert de prestaties en dus de resultaten van je organisatie.

De inhoudelijke kapstok is gebaseerd op het boek ‘Het geheim van leiderschap’ van Ken Blanchard. Hij gebruikt het letterwoord ‘STEUN’ als uitgangspunt voor dienend leiderschap: vijf letters, , vijf steunpilaren die het nieuwe leiderschap vatten en samenvatten.

Schets de toekomst

Een duidelijk, inspirerende missie roept passie op. Welke vlag plant jij voor jezelf en voor je team? Hoe pak je je medewerkers mee in die ambitie? Laat je team meedenken over de toekomst van je bedrijf of afdeling, zodat je er samen vorm aan kunt geven.

Trek de juiste mensen aan en ontwikkel hun talenten

Je medewerkers maken je bedrijf. Wat zijn jouw voorkeuren als mens en wie heb je nodig om van je team een complementaire en diverse ‘powerhouse’ te maken? Steek voldoende tijd in het aanwerven van nieuw talent en creëer een omgeving die je medewerkers stimuleert om zelf te groeien én je visie te verwezenlijken.

Evolueer continu

Focus ten allen tijde op verbetering en doe dat op drie vlakken. Wees als leidinggevende een voorbeeld door constant aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Blijf investeren in de structuur en processen van je organisatie. Geef en vraag ontwikkelingsgerichte feedback, als sleutel om te optimaliseren.

Uit waardering voor resultaten en relaties

Deze stap bouwt voort op het model van ‘situationeel leidinggeven’ van Hershey en Blanchard. In essentie gaat het erom meetbare resultaten te genereren en goede relaties op te bouwen met de mensen die je aanstuurt. Verwacht niet van iedereen hetzelfde, maar denk mee met je mensen.

Neem de waarden mee in je gedrag

Als leidinggevende waak je mee over de uitbouw van de bedrijfscultuur. Zorg dus dat je gedrag in overeenstemming is met de waarden die je verkondigt. Sta ten dienste van je mensen, ontwikkel hun talenten en bouw zo het vertrouwen in je team verder uit.

In elk onderdeel zoemen we in op een basisvaardigheid voor leidinggevenden en toetsen we dit aan de bedrijfswaarden.

 

Leertraject op maat voor elk type leidinggevende

De training is een op maat gemaakt leertraject, gebaseerd op de cultuur binnen je organisatie. Ze is bedoeld voor iedereen in een leidinggevende functie die de bedrijfswaarden verder wil implementeren (de N van neem de waarden mee in je gedrag). De workshop wordt individueel of in groepen van 5 tot 10 personen gegeven, zowel online, offline als blended. Het zijn korte en krachtige sessies met tussentijdse opdrachten ‘on the job’ met het oog op een zo hoog mogelijke effectiviteit.

Enkel ‘in company’ gezien we juist willen inzetten op het versterken van jouw bedrijfscultuur !