Café Inspiré

Sinds enkele jaren organiseren wij, Lara (Congaz) en Brechtje (Plantrekkers), elk jaar Café Inspiré. Een inspiratiesessie rond interessante lectuur waarvan we leergierige ondernemers in twee uur de essentie meegeven.

Café Inspiré draait rond bijleren en kennis delen. Dat doen we door ons te verdiepen in een bepaald boek of theoretisch model. Deze kennis zetten we dan om in een tastbare format en interessante discussiepunten die we delen met de deelnemers van Café Inspiré.

Zo stimuleren wij hen om na te denken over het onderwerp en hoe dit relevant kan zijn voor hen als ondernemer. Bovendien is Café Inspiré voor Brechtje en mezelf de perfecte motivatie om ons verder te ontwikkelen.

Discussie aanzwengelen

Het boeiende aan dit concept? Brechtje en ik hebben een andere achtergrond. Dus we kijken met een ander perspectief naar het onderwerp en dagen elkaar uit zodat we tot een consensus komen. Ook daarom nodigen we ondernemers met verschillende achtergronden en leeftijden uit. De garantie voor interessante en levendige discussies.

Relevante topics

Ondertussen hebben we de derde Café Inspiré achter de rug. Het eerste boek dat aan bod kwam was Six Batteries of Change van Peter De Prins, Geert Letens en Kurt Verweire. We bespraken het idee dat een bedrijf zes batterijen heeft waaruit het energie haalt om te groeien. We bekeken hoe je het energieniveau bepaalt en wat je moet doen om die batterijen opnieuw op te laden.

De tweede Café Inspiré draaide rond de publicatie van David J. Snowden en Mary E. Boone in Harvard Business Review: A Leaders’ Framework for Decision Making. Dit framework verdeelt problemen onder in verschillende categorieën en toont welke strategieën er zijn om tot een oplossing te komen.

Blik op de toekomst

Voor de derde sessie doken we in het boek Imaginable van Jane McGonigal. Zij trekt je zonder pardon uit je comfortzone. Het onderwerp: Hoe train je je brein om bij onverwachte verandering niet te verlammen en in angst te vervallen? Dit doet ze door je scenario’s voor te stellen over tien jaar. Door hier nu al over na te denken, ben je beter voorbereid als het scenario zich echt voordoet. Een uitdaging in deze tijd van oorlogen en klimaatcrisis. Als mens én als ondernemer.

Geslaagd concept

Voor de volgende editie is het wachten op de zomermaanden. Dé gelegenheid om op een terras te zitten met een goed boek. In elk geval zijn we met Café Inspiré in ons opzet geslaagd: een inspiratiesessie die draait rond diepgaande discussies, strategisch denken en delen van kennis tussen leergierige ondernemers.