Hybriede faciliteren; gebruik maken van on- EN offline methodes

Moe van al die online vergaderingen ? Gebrek aan live-alternatieven ? Vandaag de dag worden we nog steeds naar de online-kant van het spectrum gedwongen. Het feit dat we niet kunnen kiezen is niet leuk.

Als facilitators creëren we settings waarin we deelnemers aanmoedigen om een lerende mindset toe te passen. Als ik kijk naar onze eigen facilitatie-praktijk, is de vraag: ‘wat leren we van deze gedwongen online werksettings?

Ik hoop dat dit onze manier is om te leren ‘hybride facilitatie tracks’ te creëren. Onlangs had ik de gelegenheid om een team te begeleiden waarbij het doel was om verbinding te creëren & energie te geven aan het team om de jaardoelen af te kloppen.

Wat we deden :

  1. 4 weken voor de sessie werden de deelnemers gevraagd om de resultaten van een persoonlijkheidstest van enkele jaren terug te bekijken en na te denken over specifieke talenten van 2 teamleden.
  2. Ik verzamelde alle input om te bespreken tijdens de eerste sessie.
  3. Deelnemers kregen tijdens de eerste sessie een lunchbox aan huis geleverd en we maakten break-out rooms om samen te lunchen, de fysieke energizers werden geïntegreerd in andere delen van de dag.
  4. Er werden subgroepen gemaakt om tussen de 2 sessies ideeën uit te werken tot specifieke samenwerkingsvoorstellen
  5. Deelnemers ontvingen een enveloppe met materiaal voor sessie 2.
  6. Deelnemers maakten een tastbare persoonlijke ‘herinnering’ aan hun acties na de tweede sessie.
  7. We deelden de reminders met het team.

Feedback van Inge, Head of Employer Branding & Employee Communication bij AG

” In het midden van de pandemie, voelde ik echt dat ik een ’time out’ nodig had met mijn team. Ons communicatieteam was overbelast en ik wilde mijn enthousiaste collega’s helpen om samen als team de uitdagingen die voor ons lagen beter aan te kunnen.

Het was duidelijk dat ik wat ondersteuning nodig had bij het faciliteren van deze dagen.

Lara was in staat om ons 2 sessies te geven waarin we hebben verhelderd, gediscussieerd, gelachen en nieuwe manieren van werken hebben ontwikkeld.

Op het einde schakelden we zelfs over naar een online setting waarin we letterlijk jongleerden met ballen en lachten met ‘neushoorns uit het bad halen’.

We hebben hard gewerkt en het voelde goed. Zeer tevreden met de inzichten voor mijn team en een tastbare weg vooruit.”